Als bedrijf in de transport- en logistieke sector, zijn er vier klassieke risico’s waarvoor je doorgaans een verzekeringsoplossing afsluit:
- Je werknemers: je bent in België verplicht hen te beschermen voor hun arbeidsongevallen.
- Je wagenpark: je bent in ons land verplicht om een BA-auto af te sluiten, maar kan ook een omniumverzekering nemen voor alle voertuigen in de vloot.
- De kostbare lading die je chauffeurs veilig van punt A naar punt B brengen.
- Je aansprakelijkheid als bedrijf: het uitbatingsrisico dat je als transportbedrijf draagt.
Risico’s waar doorgaans onvoldoende bij wordt stilgestaan, zijn de aansprakelijkheden van de transporteurs verbonden aan andere activiteiten dan zuiver transport (leveren van goederen). Bied je nog een bijkomende dienstverlening aan bijvoorbeeld de bewaarneming van goederen in je loods of manipulatie (herverpakken of labelen) van de goederen? Zorg er dan voor dat die nevenactiviteit eveneens correct verzekerd is. Zo kom je bij een schade niet voor verrassingen te staan.
Bij aanvang van de samenwerking goede afspraken maken? Dat is nog belangrijker wanneer zich later een schade voordoet. Idealiter kan je terugvallen op een schriftelijk contract tussen jou en je opdrachtgever dat zorgt voor een heldere afbakening van jouw aansprakelijkheden.
In de praktijk zien we dat grote internationale spelers vaak hoge eisen opleggen aan logistieke dienstverleners. We adviseren daarom om elk contract ook op voorhand goed te screenen, zodat je je bij elke opdracht bewust bent van het aansprakelijkheidsrisico dat je aangaat. Consulteer je makelaar om dit kritisch te bekijken, waar mogelijk de aansprakelijkheden in te perken en het restrisico gepast te verzekeren.
Met meer dan 10.000 bedrijven die samen meer dan 200.000 mensen tewerkstellen, is de transport- en logistieke sector één van de drijvende krachten in onze economie. Om als bedrijf te kunnen groeien, moet je vanzelfsprekend blijven investeren. Denk maar aan een uitbreiding van je wagenpark of de aankoop van opslagruimte. Investeringen houden nieuwe risico’s in, die je kan beperken met een aangepaste verzekering. Daarnaast zorgen verzekeringen ervoor dat je bedrijf na een zware schade kan blijven bestaan en je snel weer kan focussen op ondernemen.
Transportbedrijven staan steeds meer onder druk, onder meer omwille van deze twee factoren:
- Personeel: Het huidige tekort aan chauffeurs speelt vele bedrijven parten. Het behouden en opleiden van het personeel, is een extra aandachtspunt geworden. Opleiding op regelmatige basis zorgt ervoor dat chauffeurs hun job te allen tijde op de best mogelijke manier kunnen uitvoeren, wat het risico op ongevallen steevast verlaagt. Dit maakt onderdeel uit van een gedegen preventiestrategie.
- Digitalisering: Loonadministratie, stockbeheer, communicatie met chauffeurs, … Het gebeurt ook in de transportsector vandaag steeds meer digitaal. Een positieve evolutie die heel wat tijd en manuele inspanning uitspaart, maar hoe ga je om met de digitale risico’s die daarbij komen kijken? Heb je al eens nagedacht over de impact van bijvoorbeeld een cyberaanval die jouw bedrijf enkele weken stillegt?
Met VanbredaConnect hebben we een beveiligd in-house platform ontwikkeld waarop klanten 24/7 snel en transparant informatie met ons kunnen uitwisselen.
Elektrificatie van voertuigen, rijden op waterstof, LNG, … Het zijn allemaal evoluties die impact hebben op de huidige transportsector. De constructeurs en federaties onderzoeken volop de mogelijke pistes voor innovatie, maar we stellen wel twee snelheden vast:
- Onder de lichte vrachten merken we dat de transitie naar elektrificatie al is ingezet. Het gaat dan veelal om bestelwagens die leveren in steden, die deze strikte vereisten opleggen.
- Bij zwaar vervoer zoals trekkers en opleggers is de transitie nog niet doorgebroken.