De voedingsindustrie is cruciaal voor de Belgische economie. Het is de grootste industriële sector van ons land en zorgt voor één vijfde van de jobs. Dat deze industrie een belangrijk deel vormt van onze welvaart, blijkt ook uit het volume aan goederen dat jaarlijks wordt geëxporteerd naar het buitenland. Tel daarbij nog de vele toeleveranciers die afhankelijk zijn van deze sector en de omvang en het belang zijn meteen aangetoond. Als makelaar helpen wij om de risico’s van jouw onderneming in de voedingssector te doorgronden, te verminderen en goed te beheren.
De verschillende soorten bedrijven actief in de voedingssector hebben elk hun eigenheid en activiteit. Van de landbouwer die zich bekommert om de aardappelteelt tot de fabrikant die de frietjes verpakt en de transportfirma die instaat voor de distributie naar de supermarkt. Met zoveel verschillende actoren en activiteiten, is ook de verzekeringsnood binnen deze industrie erg divers.
Via een grondige risico-analyse brengen we in kaart waar voor jouw onderneming de zwaartepunten liggen. Is dat het risico op brand of contaminatie? Of eerder het veranderende klimaat of het transport? En welke assets zijn cruciaal voor je werking? Is dat je personeel, je livestock, je velden, je machines, …? Samen met je makelaar leg je de basis voor een gedegen verzekeringsbeleid.
Wat de risico-analyse soms nog complexer maakt, zijn de risico’s die invloed hebben op de samenleving. Denk aan grote voedselcrisissen zoals dioxine, fipronil en salmonella waarbij besmet voedsel in de rekken van de supermarkt en zo rechtstreeks bij de consument is terechtgekomen. Is er een mogelijke impact op de volksgezondheid? Dan volgt meestal een dringende terugroepactie (recall), doorgaans met een behoorlijk financieel staartje.
In zo’n situatie laat je je omringen door experts via je verzekering die niet alleen deze actie in goede banen leiden, maar je onder meer ook op communicatievlak bijstaan om de reputatieschade te beperken.
De nood aan een verzekering op maat geldt voor elk bedrijf in de voedingssector. Of je nu een klein familiebedrijf bent in Vlaanderen of een groot internationaal bedrijf met diverse buitenlandse entiteiten.
Via het Lockton Global Partnership waartoe Vanbreda behoort, garanderen we onze dienstverlening ook buiten de landgrenzen. Zo zorgen we ervoor dat de verzekeringsdekkingen overal in lijn zijn met de lokale wetgeving.
De voedingssector evolueert voortdurend. Om competitief te blijven, vooral op mondiaal vlak, moet de sector kunnen blijven groeien. Dat brengt gekende en nieuwe uitdagingen met zich mee, ook op verzekeringsvlak:
- De nood aan arbeidskrachten blijft erg hoog, zeker bij productiebedrijven, wat niet evident is in de huidige krappe arbeidsmarkt.
- Door de toenemende aandacht voor gezondheid, wordt sterk geïnvesteerd in productontwikkeling. Zo gebeurt er veel meer onderzoek naar gezondere alternatieven zoals suikervrije producten of bijvoorbeeld vleesvervangers.
- Cyberveiligheid komt steeds hoger op de agenda bij voedingsbedrijven. Veel productiebedrijven zijn afhankelijk van hun IT-systeem en een uitval of hacking kan grote gevolgen hebben. Er is ook speciale aandacht voor het opleiden van medewerkers omtrent phishing.
We stimuleren voedingsbedrijven dagelijks om maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Zo adviseert een team van in-house ingenieurs ondernemingen al tijdens het bouwproces van bijvoorbeeld een nieuwe productiehal over de keuzes van isolatiemateriaal, compartimentering, sprinklage, … Deze weldoordachte beslissingen maken dat de risico’s bij aanvang beperkt worden en ook de verzekeringspremie onder controle blijft.