Wat betekent Boek 6 BW voor de positie en bescherming van hulppersonen?

Wat hebben de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber met elkaar gemeen? Het zijn vier factoren die het risicoprofiel van jouw onderneming beïnvloeden in 2025. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, bespreekt een panel van in-house experts hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. We starten de reeks met Anouk Dehing: welke aansprakelijkheid riskeren hulppersonen sinds de invoering van Boek 6 BW?

Risicomanagement is sterk verbonden met wetgeving. Door de impact van nieuwe regelgeving op de activiteit van ondernemingen en op de verzekeringspolissen te analyseren, zorgen bedrijven voor een goede bescherming tegen risico’s. Een voorbeeld is de invoering van Boek 6 BW.

Wat betekent de invoering van Boek 6 BW?

Boek 6 BW treedt in werking op 1 januari 2025 en is van toepassing op zowel nieuwe als lopende contracten. Het maakt deel uit van de hervorming van het Burgerlijk Wetboek en gaat over buitencontractuele aansprakelijkheid. Een belangrijke wijziging is de verruiming van de aansprakelijkheid van hulppersonen, zoals onderaannemers en werknemers, die vanaf nu meer blootgesteld worden aan vorderingen.

Sinds de invoering van Boek 6 BW kunnen hulppersonen nu ook rechtstreeks worden blootgesteld aan vorderingen.

Wie wordt beschouwd als hulppersoon?

Hulppersonen komen voor in alle sectoren. We illustreren het concept aan de hand van een voorbeeld uit de bouwsector: een bouwheer (A) sluit een contract met een hoofdaannemer (B) voor de bouw van een woning. Hoofdaannemer (B) doet een beroep op een (zelfstandige) onderaannemer (C) voor de bouw van de keuken. Dit maakt de onderaannemer (C) de hulppersoon van de hoofdaannemer (B).

Let wel: ook alle werknemers zijn hulppersonen van de werkgever. De draagwijdte van Boek 6 BW gaat dus effectief veel verder dan één bepaalde sector.

Schema keukeninstallateur podcast NL

Hulppersonen zijn nu rechtstreeks aanspreekbaar

Vroeger genoten hulppersonen quasi-immuniteit, wat hen beschermde tegen vorderingen. Met Boek 6 BW vervalt deze bescherming, wat een grote invloed heeft op hun positie. 

Concreet: in het voorbeeld van de bouwsector zal de bouwheer (A) nu ook rechtstreeks de onderaannemer (C) kunnen aanspreken.

Adequate bescherming van hulppersonen

Het is belangrijk om de hulppersonen, net als andere actoren, goed te beschermen tegen mogelijke schadeclaims. We lichten twee werkwijzen toe:

  • Contracten: bedrijven kunnen contractuele clausules invoeren ter bescherming van de hulppersonen.
  • Verzekeringen: aansprakelijkheids- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunnen soelaas bieden voor hulppersonen. Voor bestuurders kan de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering een dankbare piste zijn.

Ons advies

We raden bedrijven aan om alert zijn op situaties waarin ze samenwerken met hulppersonen en er bij stil te staan dat ze ook zelf hulppersoon kunnen zijn. Als verzekeringsmakelaar hebben we een grondige kennis van risicomanagement en de verzekeringsmarkt en zijn we goed geplaatst om je bedrijf hierin te begeleiden. Vanbreda ondersteunt klanten door kwetsbaarheden te analyseren en zowel contractuele beschermingsmechanismen als verzekeringsoplossingen te adviseren.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 15 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Wetswijzigingen

Videopodcast
18.02.2025

In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, ontdek je hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Een panel van vier in-house experts licht toe welke recente wetswijzigingen impact hebben op jouw verzekeringsportefeuille. De focus ligt op vier actuele topics: de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Wetswijzigingen
Pexels cottonbro 5990042

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 2)

Aansprakelijkheid
13.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)
I Stock 939501750

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 1)

Aansprakelijkheid
12.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit eerste artikel lichten we toe wat de impact is op de polis burgerlijke aansprakelijkheid én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 1)