Wetswijziging inzake energietransitie: waar houd je rekening mee bij de installatie van zonnepanelen?

Wat hebben de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber met elkaar gemeen? Het zijn vier factoren die het risicoprofiel van jouw onderneming beïnvloeden. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, bespreekt een panel van in-house experts hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Christel Kiebzak focust op nieuwe wetgeving over het (verplichte) gebruik van zonnepanelen door ondernemingen.

Bedrijven nemen verschillende maatregelen om hun vastgoed en machines te beschermen. Zo zorgen ze voor risicoanalyses, preventiemaatregelen, investeringen, ... Ook een aangepast verzekeringspakket, zoals een brand- en bedrijfsschadepolis, maakt deel uit van goed risicobeheer om financiële veerkracht te behouden na een incident.

Versnelde energietransitie

In mei 2024 werd een belangrijke wetswijziging ingevoerd met betrekking tot energietransitie. Het energiedecreet van 2009 richtte zich al op efficiënt energiegebruik, kostenverlaging en CO2-reductie. Het zonne-energieplan 2025 stimuleert de capaciteit van zonne-energie door onder meer subsidies en verplichtingen voor grootverbruikers. Zo wil de overheid de energietransitie bij ondernemingen versnellen, onder meer door het gebruik van zonnepanelen.

Een grootverbruiker is het equivalent van 250.000 gezinnen.

Investering in zonnepanelen

Bedrijven die meer dan 1.000 megawattuur per jaar verbruiken, zijn verplicht om tegen 30 juni 2025 te investeren in zonnepanelen. De overheid wil een voorbeeldfunctie opnemen en legt een strengere verplichting op voor overheidsgebouwen. Daar geldt de verplichting al vanaf 250 megawattuur.

Deze wijziging treft naar schatting 1.300 overheidsbedrijven en 2.500 bedrijven. Het plaatsen van zonnepanelen heeft ook een impact op het risicoprofiel van een bedrijf en dus op het verzekeringspakket.

Zonnepanelen = risicoverzwaring

Bij de installatie van zonnepanelen zijn het veiligheidsaspect en de verzekerbaarheid enorm belangrijk. Als onderneming moet je bijvoorbeeld de draagkracht van daken controleren om na te gaan of die het extra gewicht aankunnen. Dat kan via een stabiliteitsstudie.

Het is belangrijk om na te gaan of een nieuwe situatie, zoals de plaatsing van zonnepanelen, impact heeft op de te verzekeren risico’s. Zit er bijvoorbeeld brandbare isolatie in het dak? Dan kan dat in combinatie met zonnepanelen leiden tot risicoverzwaring. Het is dus aangewezen om het nieuwe risico steeds grondig te evalueren en je verzekeringsvoorwaarden aan te passen.

Tips voor plaatsing en onderhoud

Omdat voorkomen beter is dan genezen, delen we graag enkele praktische (verzekerings)tips om schade aan zonnepanelen zoveel mogelijk te vermijden:

  • Voorafgaand: het is aangewezen om ervaren installateurs in te schakelen om je te adviseren, je te ondersteunen tijdens de plaatsing en het onderhoud van de panelen.
  • Tijdens: vermijd dat panelen verschuiven, beschadigen of vallen tijdens de plaatsing en je dak beschadigen. Bedrijven kunnen een alle-bouwplaats-risico-polis afsluiten om schade tijdens de werken te dekken.
  • Achteraf: zonnepanelen zijn ook na de installatie kwetsbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld hagelschade oplopen of wegwaaien door hevige wind. Ook dat is verzekerbaar via de brandpolis.
Er kan schade ontstaan tijdens de installatie van zonnepanelen. Denk aan perforatie in de dakbedekking waardoor het dak niet meer waterdicht is of brand als gevolg van slijpwerken. Zorg voor een aangepaste verzekering.

Ons advies

We stimuleren bedrijven om preventieve maatregelen te nemen om het risico op schade door zonnepanelen zoveel mogelijk te minimaliseren. Vier belangrijke aspecten inzake preventie zijn: de keuze van de installateur, jaarlijkse inspectie van daken en zonnepanelen, contact met de brandweer over optimaal blussen bij schade en branddetectiesystemen met doormelding en/of monitoring.

We ondersteunen ondernemingen bij hun risicobeheer en verlenen ook advies over de risico’s verbonden aan zonnepanelen. Heb je bouwplannen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 15 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Wetswijzigingen

Videopodcast
18.02.2025

In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, ontdek je hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Een panel van vier in-house experts licht toe welke recente wetswijzigingen impact hebben op jouw verzekeringsportefeuille. De focus ligt op vier actuele topics: de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Wetswijzigingen